De Griekse oppositieleider Alexis Tsipras heeft de kiezers in zijn land vrijdagavond gezegd dat hij, eenmaal premier, nieuwe onderhandelingen met geldschieters uit de eurolanden in de zomer wil afronden.
Indien hij regeringsleider wordt na de verkiezingen van zondag wil hij “met de europartners gaan praten over een duurzame en voor alle partijen aanvaardbare oplossing” voor het schuldenprobleem van Griekenland.
Tsipras voert een radicale linkse partijenbond aan, Syriza, die de grootste partij in het parlement lijkt te worden. Hij zegt dat de bezuinigingen van de regering van premier Antonis Samaras niet alleen moeten ophouden, maar dat er ook maatregelen van de huidige centrumrechtse regering moeten worden teruggedraaid.
Drachme-lobby
Premier Samaras van de centrumrechtse partij Nieuwe Democratie (ND) heeft in zijn campagne beklemtoond dat Tsipras’ plannen alle offers die voor herstel zijn gebracht, weer tenietdoen. Hij zei vrijdagavond in een toespraak dat Syriza “een drachme-lobby” is die Griekenland uit de eurozone drijft.
De drachme was de Griekse munteenheid van de onafhankelijkheid in 1832 tot de invoering van de euro in 2001/2002. Een grote meerderheid van de Grieken wil de euro houden.
Links-radicale wind door Europa
Samaras bekritiseerde ook Tsipras' ambitie een nieuwe links-radicale wind door heel Europa te laten waaien die de bezuinigingswoede ook in andere Europese landen stopt. "Syriza gaat Europa niet veranderen, maar Syriza zet Europa tegen ons op'', waarschuwde Samaras.
Samaras heeft draconische bezuinigingen doorgevoerd in opdracht van de EU, de ECB en het IMF ten einde de staatshuishouding op orde te brengen. Griekenland leefde al lang op te grote voet toen het de euro invoerde en bleef daar vervolgens nog lang mee doorgaan.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl